perjantai 13. heinäkuuta 2012


Tammerfest on ehkä tämän kesän erikoisin viikonloppu ainakin mitä puitteisiin ja tekniseen toteutukseen tulee. Kaksi lavaa - tai no, ei nyt liioitella: yksi lava ja yksi torikatos - V-sarja jaettuna molemmille lavoille PA:ksi, yksi foh, kaksi monitorilandiaa 1,5 tiimiä ja sitä rataa. Yksi lava soi, toisella tehdään vaihtoa ja lennosta heti edellisen perään uutta bassorumpua koukkuun. Kaikesta huolimatta ensimmäinen päivä meni oikein hyvin - tekniikan ja esiintyjien osalta ainakin.

Jaettu V-sarja tarkoittaa siis tässä sitä, että roikotetaan kolme kuuden nippua yläkertoja "left-center-right"-asetelmassa ja subbasista samalla jaolla kolme 8 subin nippua. R1:n makroilla sitten klikkaillaan pinkkoja auki perinteisessä left-right hengessä. Toimii hyvin. Toki left-right subbanen nyt ei vedä vertoja array subille, mutta tässä tapauksessa ja annetuilla leluilla varmasti kuitenkin parempi ratkaisu kuin yrittää saada setin subit riittämään noin 30m matkalle vieläpä kun lavat eivät tietenkään ole suorassa linjassa, vaan aavistuksen vinoittain toisiinsa nähden ja lavojen etureunoja mukailevat paineaidat tekevät suoran subbasrivin tekemisen lavojen eteen mahdottomaksi.

Torstain raksapäivä oli pitkä. Haasteita ja monia hidastavia asioita matkan varrella riitti. Viimeisimpänä se, että keskimmäistä arrayta varten A-tiimistä lainaan saatu touring räkki ei yllättäen sitten tunnistanutkaan mitään V-asioita. Siinä sitten puolen yön aikaan lavan alle macin kanssa päivittämään päätteitä, mutta tietenkään macin web search ko. ohjelmassa ei toiminut. Tunnin puljaamisen jälkeen oli pakko luovuttaa ja vaihtaa räkki toisen lavan monitoripäätteisiin, joille V:kin oli tuttu asia. Päivän sitten valjettua yhteys Hölttään ja sen jälkeen d&b supporttiin kummastellen miksei macin web search toimi, vaikka yhteys muuten toimii moiteettomasti niin päätteisiin kuin internettiinkin? Ja eipä aikaakaan, kun vastaus ja ratkaisuohjeet tulivat niin selkokielellä, että jopa allekirjoittanut onnistui asian hoitamaan. Kyse oli lyhyesti sanottuna siitä, että OS X 10.6:een asennettu R10 ei löydä tarvittavia hakemistoja 10.7 käyttiksessä. Jotain ihmeellisiä komentojonoja jossain ihmeellisessä paikassa ("Terminal", "delete", ...mitä vittua se sano...?) ja zup - kuin Jumalan käsi olisi pyyhkäissyt koneen yllä ja kaikki toimii taas. Hyvä muistutus siitä kuinka tärkeää nykypäivänä onkaan pitää kaikki asiat viimeisimmissä päivityksissä olipa sitten kyse tiskeistä, päätteistä tai mistä vaan. 10 pistettä ja monta papukaijan merkkiä myös d&B:n supportille joka vaan toimii uskomattoman hyvin ja tehokkaasti. Vielen Danke!
Ratinanniemen sepelissä outoja jälkiä. Positiivista on kuitenkin ettei ne V:t sittenkään ole 8 dolleissa :)
Suurin murheen alho Tammerfestissa on ollut pienempi "lava", jolla siis perinteinen B-tiimi ahkeroi. Yleensä en nimillä osoittele ketään, mutta koska tässä on kyse myös ihan turvallisuustekijöistä, niin poikkeus vahvistakoon säännön: Pirttijärvi on herran nimi, kotipaikka Oulu ja firma Stage Technology Oy. Vahva EI kaikelle hänen tekemiselleen. Lava ei ensinnäkään ole tämän koko luokan festivaalikäyttön tarkoitettu. Toritelttoja aputiloina, tasakattoja, huomattavan vähän kuivia kohtia lavalla, vuotavia saumoja, PA-wingit ilman tukia eteen, taakse tai sivuille, äärimmäisen erikoisia trussiratkaisuja jne. Kaiken muun lisäksi Klasu kiinnitti ensimmäisen vetopäivän päätteeksi huomionsa katiskan vaijeri-harustuksiin, jotka ovat joka sivulla kiristämättä. Pieni heilautus harustusvaijereista ja koko pyydys heiluu kuin velhon hiha. Tämä tosiasia yhdistettynä kovin punaiselta näyttäneeseen sadetutkan kuvaan sai aikaan sen, että paikalle alettiin etsimään lavan väijystä vastaavaa henkilöä. Pitkällisen etsinnän ja soittelun jälkeen sitten paikalle saatiinkin itse hra Pirttijärvi tuhannen taivaan juovuksissa (tässä vaiheessa osa meistä oli jo poistunut majapaikkaan, mutta Klasulla on loistavaa videomateriaalia tästä tekniikan ja lavatoimittajan kohtaamisesta). Kaikki me tehdään joskus virheitä (en nyt juuri muista milloin itse viimeksi ;), mutta virheet pitää tunnustaa reilusti ja korjata se, mikä korjattavissa on. Saatana.

Oululainen näkemys load in rampista

1tn screeni + oululainen trussijatko

Uusi päivä uudet kujeet... Tänään mm. Robin, Petri Nygård (meidän lavalla ei sitten muuten nuoret popparit kiroile!), Yö ja Popeda (saa kiroilla - jumalaare!). Jos aikataulu vaan antaa myöden, niin ehkä yksi Voitto-viini päivän päätteeksi. Sen olemme kaikki ansainneet (ja mitäs sitten vaikkei oltaisikaan! - no make differenece). Toivottavasti jatkossa uutisoitavat asiat ovat iloisia, mansikan punaisia ja rakkauden sävyttämiä tositarinoita harmonisen särön metsästyksestä.


B Riku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti